Menü Bezárás

Polgármesteri köszöntő:

Tisztelt Látogatók, kedves Érdeklődők!

Csányoszró község polgármestereként köszöntöm községünk folyamatosan frissülő honlapján. Polgármesteri programom egyik fő pillére a lakossággal történő települési kommunikáció megújítása, rendszerességének  biztosítása, a lakosság és a honlap látogatóinak rendszerezett, hasznos és naprakész információval való ellátása.  Ebbéli törekvéseim egyik színtere a települési honlap élővé tétele, ahol településünk polgárainak  a mindennapi ügyintézéshez is segítséget kívánunk nyújtani. A kommunikáció rendkívül fontos manapság, ezért munkám során is arra törekszem, hogy az aktualitásokról időben értesítsem a település lakosságát. A választópolgárok bizalma teszi lehetővé, hogy mi, választott tisztségviselők értük, a községért dolgozhassunk!

Csányoszró jellegzetes ormánsági település, történeti sajátosságaival, történésekben gazdag múltjával.  Olyan hely, ahol kézzelfogható közelségben érezhetjük az előttünk járó nemzedékek jelenlétét. A ma Csányoszrón  élők összetartó közössége éppúgy dolgozik, szeret és küszködik az állandóan változó világgal, mint ahogy azt elődeink tették. Kötelességünk, hogy kellő tisztelettel és gondossággal sáfárkodjunk elődeink munkájának gyümölcsével.

Csányoszró nyitni szeretne a világ felé, többek között e célt szolgálja honlapunk.  Szeretnénk minél többet láttatni a számunkra oly kedves kis faluból, hogy ne csak a világhálón ismerkedjenek velünk, hanem minél többen válasszák lakóhelyül községünket.

Mecskei Károly
polgármester


Fekvése:
Csányoszró Baranya vármegyében, a Sellyei járásban található község. Az Ormánság középső-északi részén helyezkedik el, Sellyétől 4 kilométerrre keletre.

Megközelítése:
Legfontosabb közúti megközelítési útvonala a Harkány-Sellye-Darány közt húzódó 5804-es út, ezen érhető el mindhárom említett település irányából. A megyeszékhelyről, Pécsről Vajszlón vagy Szentlőrincen keresztül közelíthető meg, az 5801-es vagy az 5805-ös úton. A települést a hazai vasútvonalak közül a Barcs–Villány-vasútvonal érinti, amelyen azonban 2007 március eleje óta nem közlekednek vonatok. A legközelebbi vasúti csatlakozási lehetőséget így a Sellye–Szentlőrinc-vasútvonal Sellye vasútállomása kínálja.

Története:
Csányoszró Árpád-kori eredetű település, területe a honfoglalás után a Kán nemzetség birtokai közé tartozott; itt állt az oszrómindszenti apátság kolostora. A későbbi Kiscsány neve 1257-ben szerepelt először az oklevelekben Chan alakban írva, Oszró nevét pedig 1475-ben említették először Osztro alakban. A középkorból a két említett település mellett egy harmadik falut is említenek ugyanerről a területről, Zsen néven, ez a török hódoltság alatt elpusztult. A mai Csányoszró Kiscsány és Oszró 1934-ben történt egyesítése nyomán jött létre.

A falu szövőasszonyai híresek voltak a környéken, de a mintegy 600 lakosú kis ormánsági település még ma is azok közé a falvak közé tartozik, ahol jó néhány háznál megtalálható egy-egy régi szövőszék. Az itt készült, fehér alapon vörös mintákkal díszített szőttesek művészi szépségűek.

Forrás: Wikipédia